Vücudumuzda belli bir derinliği geçen yaralanmaların tümünde iz kalması beklenir. Bu izlerin dikkat çekiciliği yaralanmanın yerine, derinliğine, şekline, yönüne bağlıdır. Bu nedenle insan vücudunda Estetik Cerrahi tarafından yara oluşturulurken bu özellikler dikkete alınır, ancak çeşitli nedenle olumuş izlerde böyle kurallar tanımadığından meydana gelen izler üzücü sonuçlar vermektedir. Trafik kazaları ve yanıklar böyle yaralanmaların en sık nedenidir.
Özellikle yüz bölgesinde olan yara izleri nedeni ile çok kişi doktora müracaat etmektedir. Yara izlerini tamamen yok etmek her zaman mümkün olmamakla birlikte önemli ölçüde azaltmak bile sevindirici sonuçlar vermektedir. Yaralanmadan sonra yaraya yapılan ilk müdahale çok önemlidir ve daha sonra çizilecek yolu önemli ölçüde etkiler. Yaranın yeniden ameliyat ile düzeltilmesi, üzerine aşındırma (abrazyon, dermaabrazyon, zımpara) yapılması, çeşitli lazer uygulamaları şeçilecek yollardan bazılarıdır. İlk müdahale uygun yapılmışsa daha sonraki işlemler için birkaç ay beklemek gerekir. Yüz bölgesine yapılacak işlemler için güneşsiz mevsimler tercih edilmektedir. Çünkü güneş ışınlarının yara bölgelerinde hiperpigmentasyon (esmer lekeler) yapma ihtimali vardır bu bölgelerde güneş etkisini azaltmak için güneş koruyuculardan da yararlanılabilir.
Ülkemizde ısınma şekline bağlı olarak yanık ile yaralanam sık görülmektedir ve yanık izleri ile mücadele yaralanma alanları geniş yüzeyeleri tuttuğundan oldukça zor olmaktadır, yanık sonucu oluşacak iz daha çok yanığın derinliği ile ilgilidir. Yanığın derinliği 1., 2., 3., derece yanık olarak adlandırılır. Birinci derece yanı güneş yanığı gibidir ve komplikasyon gelişmedikçe iz bırakmadan iyileşir. İkinci derece yanıklar orta derinlikte olan yanıklardır, iyi bakım ile genellikle iz bırakmaz bazen renk farkı kalmaktadır. Üçüncü derece yanıklarda iz kalması kaçınılmazdır, yanık genişse burada amaç, daha çok sağlık problemi oluşmadan iyileşmeyi sağlamaktır.
Yanık izlerini yok etmede basit ameliyat yöntemlerinden, deri transferlerine, doku genişletici işlemlere kadar birçok ameliyat yöntemlerinden yararlanılır. Bunlardan sonra dermabrazyon (yüzeyel aşındırma) ve Co2 lazer uygulamaları yararlı olabilir.Lazer uygulamaları özellikle yüzeyel yanıklarda nedbe gidermede ve renk farklılıklarını azaltmada oldukça etkilidir.
Sivilce izleri için de benzer şekilde dermabrazyon, ablatif olan veya olmayan lazer işlemlerinden çok yararlanılır. Özellikle yüz bölgesine yapılan uygulamalarda güneşten korunma çok önemlidir.
Dermabrazyon işlemi ile yüz bölgesinde bulunan ve çok derin olmayan sivilce izlerini tamamen yok etmek mümkündür. Bu işlem tüm yüze yapıldığında genel anestezi tercih edilmektedir, yüzde bir hafta kadar süren kabuklanma oluşur, yüzeyel sıyrık tarzında oluşan yara pomat sürülerek tedavi edilir. Yüzeyel yaraların iyileşmesi ile yeni epitel tabakası yani yeni üst deri oluşur.
Dermabrazyon ameliyatı uzun yıllardır bilinen bir yöntem olmasına rağmen son yıllarda fraksiyonel lazer yöntemlerinin gelişmesi ile daha az uygulanır bir yöntem haline gelmiştir.Bu alanda muayenehane şartlarında seanslar şeklinde yapılan CO2 fraksiyonel lazer işlemleri çok başarılı sonuçlar vermektedir.Bu işlem için sıklıkla krem lokal anestetikler yeterli olmaktadır.Sivilce izi ile birlikte su çiçeği izleri veya yaralanmalara bağlı izleri de azaltmak mümkündür.