Meme estetiği daha çok kadınların ilgi alanı olsa da aslında yalnızca kadınların bir sorunu değildir. Birçok erkek de meme büyüklüğünden şikayetçidir. Erkeklerdeki bu meme büyümesi sorunu Jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Ancak bu başlık altında kadınlara ait meme sorunlarına değineceğim. Jinekomasti konusunu ayrı bir başlık altında bulacaksınız.
Meme yapısının, büyümesinin ve şekillenmesinin kadınların bir yapı özelliği olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle meme yapısında hoşa gitmeyen şekillenmeler esas olarak kadınlık yapısal özelliğini etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Memelerin büyüklüğü, küçüklüğü, şekli, sertliği, diriliği gibi gelişmelerin hepsi ayrı ayrı estetik sorun olabilmektedir. Aslında ideal meme büyüklüğü kavramı kişilere ve hatta ülkelere, toplum yapısına göre değişebilmektedir. Aynı kişide bile farklı yaş dönemlerinde farklı istekler olabilmektedir.
Meme yapısı estetik sorun yaratabildiği gibi, fizyolojik problemlere de neden olabilir. Örneğin meme büyüklüğü sırt, boyun ağrısı, kamburlaşma gibi nedenlerle sık karşımıza çıkar. Kadınlar meme estetik girişimlerini, bazen doğuştan gelen şekilleri düzeltmek için, bazen de memelerde zaman içinde ortaya çıkan değişiklikleri yaşlanma belirtisi saydıkları için isterler.
Meme büyütme - göğüs büyütme (silikon ameliyatı), meme küçültme - göğüs küçültme ameliyatı ve meme dikleştirme ameliyatı hakkında bilgileri, videoları aşağıda bulabilirsiniz.
Memeler kadınların simgesi sayılan organlardır. Bunlardaki yapı bozuklukları, kadınları çok rahatsız etmektedir. Memenin gelişmemesi veya çok büyük olması, çok sarkık olması, kadınlarda bir psikolojik sıkıntı yaratmaktadır ve sıklıkla kadınlar bunları düzeltmek istemektedirler. Bu konuda da haklıdırlar. Birçok erkek, eşleri, arkadaşları, yakınındaki insanlar bunları kendileri için düzelttiklerini sanırlar. Oysa ki kadınlar; aslında bunları kendi görünümlerini düzeltmek, kendilerini iyi hissetmek için yaptırmaktadırlar.
Meme gelişmesinin yetersiz olduğu durumlar çok erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. 17-18 yaşından sonra, normal hormonal gelişmesini tamamlamış bir bayanda memenin daha büyümesini, daha gelişmesini beklememeliyiz. Bu yaşlardan sonra eğer meme yeterli bir olgunluğa ulaşmamışsa, meme büyütme ameliyatları yapılabilir. Bunun bir üst sınırı da yoktur. Çok ileri yaşlara kadar meme büyütme ameliyatı yapılabilir.
Meme büyütme ameliyatında kullandığımız yöntemler arasında en uygun olan, en sık yapılan meme protezi uygulamasıdır. Silikon protez uygulaması diye bilinir. Çünkü bu protezler genellikle silikondan yapılmıştır. Kullandığımız yuvarlak meme protezleridir; ama son yıllarda damla şeklinde geliştirilmiş meme protezleri de kullanmaktayız. Dışı pürtüklü yüzeyli, yuvarlak; içi silikon jel ile dolu olan bir protezdir. Diğeri damla protez olan üst tarafı daha ince, alt tarafı daha dolgun bir protez şeklidir. Daha doğal durması için, daha doğal görünmesi için memenin alt kısmı daha dolgun, üst kısmı daha ince görünsün diye geliştirilmiş protezlerdir bunlar. Özellikle zayıf insanlara, bilhassa genç kızlara damla protez öneriyoruz; ama omuz genişliği fazla olan, kilosu fazla olan bir miktar meme dokusu olan insanlarda sıklıkla yuvarlak protez kullanmaktayız.
Yağ dokusu transferi alanında son yıllarda ortaya çıkan ilerlemeler, estetik cerrahi alanında yağ enjeksiyonu uygulamalarını önemli ölçüde artırmıştır. Yağ enjeksiyonu yüz ve popo bölgelerine dolgu amaçlı yapıldığı gibi memelere de büyütme amacı ile yağ dolgusu yapılabilmektedir.
Memelere yağ dolgusu bazen silikon protez ile birlikte, bazen dolgunlaştırma amacı ile tek başına, bazen de sadece şekillendirme amacı ile yapılmaktadır. Meme kanseri tedavisi nedeni ile meme şekli bozulmuş veya memesi tamamen alınmış kadınlarda düzeltme için yağ enjeksiyonundan daha fazla yararlanmaktayız.
Karın veya bacak bölgesinden hücrelerin canlılığını korumak için özel liposakşın yöntemi ile alınan yağ dokusu ayrıştırıldıktan sonra memeye enjeksiyon şeklinde yerleştirilmektedir. Water-Jet Assisted Liposuction denilen yöntem ile liposakşın yapılarak yağ hücrelerinin canlılığı en üst seviyeye çıkarılabilir. Bu şekilde yapılan uygulamaların amacı yağ dokusunun kalıcılığını artmaktadır. Tüm vücut bölgelerine yapılan uygulamalarda olduğu gibi yağ dokusu enjeksiyonu uygulaması gerektiğinde tekrarlanabilmektedir.
Meme protezi uygulamasının, bir yaşı yoktur. Yani, çok erken yaşlarda takılabilmektedir. Çok erken yaşta meme protezi taktıran kadınların, insanların bize sordukları soru, ben ilerde doğum yaparsam çocuğumu emzirebilecek miyim, silikon protezi çıkarmam gerekir mi gibi kaygıları olmaktadır. Böyle bir şeye hiç gerek yok. Meme protezi takılan bayanlar çok rahat çocuklarını emzirebilirler, doğum yapabilirler. Çünkü meme protezini biz, meme dokusunun altına hatta, bunun altındaki kasın da altına yerleştirmekteyiz. Bu nedenle, meme protezi ne meme dokusuna, ne de süt bezlerine değmektedir. Bu ameliyatta o dokulara hiç dokunulmamaktadır. En altta olduğu için çok rahat olarak emzirme yapabilirler.
Meme protezini kaç sene taşırım diye bir çok bayan merak ediyor. Bu meme protezlerini taşımanın belli bir sınırı yok. 15 yıl civarında genel bir kanı vardır, ama ben bunun üzerinde meme protezi taşımış birçok hastayı tanıyorum. Ameliyat ettiğim kişiler de vardır aralarında. Bir problem yaşadıklarını görmedim. Çok uzun yıllar bunların taşınabileceğini düşünüyorum.
Meme büyütmede bayanların en çok merak ettiği olaylardan biri bunun hangi yoldan meme altına konulacağı. Meme başından mı, meme alt kesesinden mi, yoksa koltuk altından mı, hangisinden bunu yaptırabilirim diye düşünmektedirler. Buna tabi ancak doktor karar verebilir. Eğer uygunsa yapısı her üç yoldan da yapılabilir, ama bazı insanlarda meme altından veya meme başından yapma zorunluluğu vardır. Buradaki dokuların düzeltilmesi, şekillendirilmesi gerekiyorsa elbette ki koltuk altından bu işlem yapılamaz; ama sorun olmayan bir meme ise her üç yolu da kullanabilmekteyiz.
Kişi meme büyütme estetiğinden birkaç gün sonra eski sosyal yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Herhangi bir yan etkisi bulunmamakta ve binlerce kadına uygulanmaya devam edilmektedir.
Söz konusu meme estetiği uygulamalarında anestezi uygulanmaktadır. İşlemler yarım saat ile 1 saat arasında devam etmekte ve bitmektedir.
Meme küçültme ameliyatının bayanlara neden gerektiğini anlatmak istiyorum. Meme büyüklüğü sadece estetik açıdan değil, fizyolojik açıdan da bayanları rahatsız etmektedir. Memelerin büyük olması omurgalarda, boyunda, omuzda ağırlığa neden olmakta ve bu ağırlık nedeniyle boyun kemiklerinde bozukluklara neden olmaktadır. Aynı şekilde rahat kıyafet bulmakta zorluğa, alt beden üst beden uyuşmazlığı yaşamaya neden olmaktadır. Bu nedenle meme küçültme ameliyatları bayanlara sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda fizyolojik açıdan da gerekli bir işlemdir.
Meme küçültme ameliyatları her yaşta yapılabilir. Belli bir yaş sınırı yok, ama çok aşırı büyütme ameliyatlarından sonra bir takım emzirme problemleri olabilir.
Meme küçültme ameliyatlarından sonra memede istenmeyen bir takım izler elbette meydana gelecektir. Son yıllarda meme küçültme ameliyatlarında en az iz kalacak şekilde geliştirilmiş ameliyat yöntemlerini tercih etmekteyiz. Eğer kişinin de yapısı uygunsa en az iz kalacak şekilde ameliyatlar gerçekleştirilmektedir.
Meme küçültme ameliyatlarından sonra tahminen 5-6 gün iş bırakma dönemi gerekebilir. Sonuçta birkaç saat süren büyük bir ameliyattır meme küçültme ameliyatı ve bu ameliyattan sonra birkaç kere pansumandan sonra insanların 15 gün süre içerisinde denize girebileceklerini, tatile çıkabileceklerini sıklıkla söylüyoruz. Meme küçültme ameliyatlarında memeden yağ dokusu ve meme dokusu birlikte alınmaktadır. Yağ dokusunun fazla olduğu durumlarda eğer sarkıklık çok yoksa kesmeden, deride bir iz bırakmadan sadece yağ dokusu alınarak meme küçültme ameliyatları da, yöntemleri de vardır. Bu yöntemler de sıklıkla kullanılıyor, ama meme sarkıklığı da varsa elbette ki meme dikleştirme de aynı anda gerekecektir.
Kadın vücudunda kadınlığın simgesi halinde olan memelerin büyütülmesi, küçültülmesi gibi problemlerin yanında bir de dikleştirilmesi diye bir işlem vardır. Bu da meme hacminin yeterli olduğu durumlarda memenin sarkıklığını gidermek, dik ve diri görünümü sağlamak için yapılan ameliyattır.
Bu ameliyatta meme dokusu çıkarılmaz veya bir silikon proteze ihtiyaç yoktur eğer meme dokusu yeterliyse. Bununla birlikte meme dokusu yetersizse meme dikleştirmeyle birlikte bazen küçük bir silikon protez ile memenin takviye edilmesi, dikleştirilmesi gerekmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatlarında, yaptığımız yönteme göre küçük bir iz beklenir. Bu iz genellikle memenin altında olur. Bu memenin altındaki iz sütyenin içinde kaldığı için hastalarda görülen alanda bir iz bırakmamış oluyoruz.
Meme dikleştirme ameliyatlarında meme bezleri, süt bezleri, süt kanalları zarar görmemektedir. Bu hastalar doğum yaptıktan sonra rahatlıkla çocuklarını emzirebilirler. Bu yöntem meme küçültme ameliyatında olduğu gibi meme dokusuna zarar vermeyen bir yöntemdir. Meme küçültme ameliyatlarında bir takım dokular, süt dokusu, meme dokusu zarar görebilir; ancak meme dikleştirme ameliyatında böyle bir risk yoktur.
Meme dikleştirme ameliyatının belli bir yaşı yoktur. Bazen çok erken yaşta, genç kızlarda, evlenmeden önceki dönemlerde bile, ileri derecede meme sarkıklığı olabilmektedir. Bu meme sarkıklığını meme dikleştirme yöntemi ile düzeltmede bir sakınca yoktur. Daha sonraki evlilik döneminde çocuk emzirme gibi bir sıkıntı yaşamazlar.
Çok ileri yaşlarda, 50-60 yaşındaki insanlarda bile meme sarkıklığı ameliyatı, düzeltme ameliyatı yapılmaktadır. Bunların bir sağlık problemi yaratmayacağını bilmemiz gerekir.