Yağ aldırma denince akla mucize yöntem liposakşın (liposuction) gelmektedir. Bölgesel vücut şekillendirmede en etkili ve kalıcı yöntemdir ve sonucu ameliyattan sonra hemen görülebilir ve kalıcı bir işlemdir. Bu işlem için kişinin vücut yapısı ayakta dururken değerlendirilir. Diğer bölgelere göre fazla yağ içeren alanlar belirlenerek ameliyat planlanır.
Liposakşın (liposuction) yöntemi bir zayıflama veya kilo verme aracı olarak görülmemelidir. Amaç kilo vermek ise tercih edilecek yol diyet uygulama ve spor yapma olmalıdır. Liposakşında kilo vermekle gitmeyen, diğer alanlara göre fazladan şişman veya çıkıntılı kısımlar hedeflenir. Liposakşın bir traşlama ve heykeltraşlık işlemi gibi değerlendirilmelidir. Örneğin basenlerin çıkıntılı olması veya karında yağ toplanması, kolların kalın olması, vücudun üst kısmı inceyken alt kısmının kalın olması gibi sayılabilir. Aslında liposakşın ameliyatı başlı başına vücut oranlarının kalıcı olarak düzeltilmesini sağlayan bir güzelleşme ameliyatıdır. Ben hastalarıma bunu bir törpüleme ameliyatı gibi tarif ediyorum, bunu kemik törpüleme gibi bir yağ törpüleme ameliyatı olarak tarif edebiliriz. Bu yöntemde yağ dokusu içerisindeki damar ve sinir dokusuna zarar vermeden bu dokulara göre daha yumuşak ve gevşek yapıda olan yağ dokusu emme yöntemi ile alınmaktadır. Kanamayı azaltmak ve yağ dokusunu daha fazla gevşetmek için ameliyat başlangıcında bölgeye kanama azaltıcı ilaçlar içeren sıvı enjeksiyonu yapılır.
Liposakşın (liposuction) ameliyatı olmak için mutlaka fazla kilolu olmak gerekmemektedir. Hatta bu işlemin uygulandığı çoğu hasta normal kiloya sahiptir. Zayıflama veya bölgesel incelme amaçlayan aletli yöntemler dahil hiçbir yöntem liposakşın gibi kalıcı ve etkili değildir. Diğer yöntemler büyük ölçüde lenf drenajı, ödemin dağıtılması gibi etkiler ile sonuca giderken, liposakşında yağ tabakası gerçek anlamda alınmakta ve kalıcı incelme sağlanmaktadır.
Birçok hasta fazla kilo verince vücudunun diğer bölgelerinin daha çok zayıfladığını, örneğin yüzünün çöktüğünü söylemekte ve istediği alanlarda yinede yeterince zayıflama olmadığından şikayet etmektedir. Bu sonuç çok doğaldır çünkü bu kişilerde bu yağ dağılımı yapısaldır, bazı bölgelerde daha fazla birikmiş olabilir ve bu durum genetik olarak belirlenmiştir, liposakşın (yağ aldırma işlemi) bu yapıyı değiştirmeyi amaçlar. Liposakşın yağ aldırma yönteminde incelmesi istenen bölgedeki yağların sadece fazlası alındığından diğer bölgelerle eşit kalınlıkta düzgün bir yüzey oluşur ve yağ deposu olan hücreler dışarı alındığından bu bölgelerin yeniden şişmanlaması mümkün değildir çünkü yağ hücrelerinin üreme özelliği yoktur.
Liposuction'ın varyasyonları olarak çeşitli alet isimleri beraber kullanılmaktadır. Bu yöntemler daha çok ameliyat için kullanılan liposakşın cihazlarının isimleridir yani aslında farklı farklı yöntemler değil sadece sıklıkla kullandığımız liposakşın yapma aletleridir. Bunların kısa tanımlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Vaser liposakşın kelimesi isim benzerliği nedeni ile Lazer liposakşın ameliyatı ile karıştırılmaktadır. VASER (Vibration Amplification of Sound Energy at Resonance) kelimelerinin baş harfleri ile yapılmış bir kısaltmadır ve Lazer ile bir ilgisi yoktur. Ultrasonik ses dalgaları ile yağ dokusunun başlangıçta yumuşatılması ve sonrada liposakşın yöntemi ile emilmesi temeline dayanır. Uygulama esnasında diğer liposakşın yöntemlerinde olduğu gibi bölgeye bir miktar sıvı ve kanama azaltıcı ilaçlar verildikten sonra deri altına, yağ dokusu içerisine ultrasonik enerji verilerek hassas yağ dokusunun ve yağ hücrelerinin parçalanması ve daha dayanıklı olan sinir ve damarların korunması amaçlanır. Bağ dokusu yoğunluğu fazla olan meme ve sırt gibi bölgelerde fazladan yararlılık sağlamaktadır. Jinekomasti ameliyatlarında da başarılı olmaktadır. Ameliyat sonrası kanamanın ve morarmanın nispeten az olması beklenir. Ancak bunların daha çok kişinin bireysel özelliklerine ve korse uygulamasına bağlı olduğunu da hatırlatmak isterim.
Yağ alma işleminde yağ dokusunun eritilmesinde ve deride gerginlik sağlamada Lazer uygulamasının deri altına ve yağ dokusu içerisine yapılması esasına dayanmaktadır. Liposakşınla birlikte deri gerilmesi de hedefleniyorsa seçilmesi gereken yöntemdir. Lazer Liposakşın ile ilgili geniş bilgi için lütfen Lazer Lipoliz sayfamı ziyaret ediniz.
Bu teknikte Liposakşın yaptığımız kanülün gerisine bir titreşim kaynağı veya küçük bir motor eklenerek kanülün ucunda aşırı bir titreşim sağlanır ve bu titreşim ile yağ dokusu parçalanır. Ameliyatı hızlandıran ve cerrah için kolaylaştıran bir alettir. Büyük miktarlarda yağ alınması gereken durumlarda sıklıkla kullanmaktayım, uygulama esnasında doku içerisine kanama azaltıcı serumlar verildikten sonra liposakşın yapılır, ameliyat sonrası morarmanın fazla olması ihtimali vardır.
Bu yöntemde diğerlerinden farklı olarak yağ dokusu bulunduğu yerden emme kuvveti ile değil su püskürtme yöntemi ile ayrılmaktadır. Liposakşın kanülünün içine yerleştirilmiş ince boru aracılığı ile yağ dokusu içerisine basınçlı su püskürtülmekte ve yağ parçacıklarının kopması sağlanmaktadır. Kopan yağ parçacıkları su ile beraber aynı anda emildiği için vücuda aşırı su yüklemesi yapılmamaktadır ve bölgede ameliyat sonrası şişliğin az olması beklenir. Püskürtme suyu içerisine kanama azaltıcı ilaçlar karıştırılarak kanamanın az olması sağlanır ve su püskürtme basıncı yağ dokusunu etkileyip damar ve sinirlere zarar vermeyecek şekilde ayarlanarak yağ dokusu dışındaki dokuların zarar görmesi engellenir.
Yağ dokusunun su püskürtme yöntemi ile yerinden ayrılması nedeni ile bu yağ dokusu parçacıkları az hasar görmektedir ve ortalama % 85-90 oranında canlı kalmaktadır, liposakşın teknikleri arasında yağ dokusunun canlılığını en fazla koruyan yönetemdir. Bu nedenle yağ dokusunun başka alanda kullanılmasının planlandığı durumlarda WAL yöntemi çok önemli hale gelmektedir çünkü başka alana yerleştirilmiş yağ dokusunun kalıcılığı bu yağ dokusu greftlerinin canlılığına bağlıdır. Başka bir alana enjekte edilen yağ dokusu parçacıkları bu alanda canlı olmaları nedeni ile büyük oranda yaşama şansı bulmakta ve ömür boyu kalabilmektedirler. Bilindiği gibi yağ dokusu transferleri yüz dolgusu olarak gençleştirmede ve meme, popo büyütmede, bacak dolgunlaştırmada sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı nedenle WAL tekniği yağ dokusundan kök hücre elde etmede bize daha iyi sonuçlar vermektedir.
Liposuction uygulamalarından sonra bölgede tekrar yağ oluşması mümkün değildir. Çünkü liposakşında o bölgede bulunan depo görevi gören yağ hücreleri traşlanıp alınmaktadır. Buradaki yağ fazlalığı oransal olarak düzeltilmektedir. Buranın yeniden yağlanması mümkün değildir.
Liposuction kişiyi zayıflatmak, kilo verdirmek için kullanılan bir yöntem değildir. Liposuctionda amaç vücudu güzelleştirmek, şekillendirmektir.
Liposakşın uygulamalarından sonra bölgede ödemi, şişlikleri azaltmak amacıyla birkaç hafta süren korse giyilmesinde yarar vardır. Kişinin içinde bulunduğu kiloyu koruması elde ettiği vücut oranlarını koruması açısından yeterlidir, bunun için fazladan diyet yapması gerekmemektedir. Buna ek olarak, genel olarak zayıflamak ve incelmek istiyorsa diyet yapmasında sakınca da yoktur.
Liposuction nedir? Herkes yağ aldırabilir mi? Kimler yağ aldırmalı? Lazer lipoliz nasıl uygulanır? Aşırı kiloda liposuction uygulanır mı? Liposuction ile kilo verilir mi? Liposuctiondan sonra tekrar kilo alınır mı? Lazer lipoliz nedir? Liposuction çeşitleri nelerdir? Liposuction sonrası iyileşme süreci, yağ aldırma ve yağ enjeksiyonu operasyonları hakkında merak edilenler ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.