Dış kulak yapısı ve olgunlaşması hayatın ilk günlerinden itibaren belirginleşmeye başlar, dış kulağın kafa ile geniş açı yaparak kalkık durması çeşitli dillerde değişik adlar alır, kepçe kulak, yelken kulak, fincan kulak gibi. Çocukluk çağında kulak yapısının ayrık olması doğum öncesi dönemde çocuğun duruş şekline bağlansa da bunun doğruluk payı pek yoktur, bu yapı daha çok genetik özelliklerle belirlenmektedir.
Kepçe Kulak deformitesinin düzeltilmesi her yaşta yapılabilse de ilköğretim çağı başlamadan önceki dönem tercih edilmelidir. Bunun sebebi ilköğretim sırasında çocukların şaka yapması, kepçe kulak diye seslenmeleri çocuğu okuldan soğutmakta ve başarısızlığa neden olmaktadır. Kepçe kulak bozukluğunun düzeltilmesi yalnızca hoşa gitmeyen bir görüntüyü değil aynı zamanda çocuğun psikolojisini de düzeltmektedir.
Bozukluk tek veya çift taraflı olabilmektedir. Her iki kulak aynı anda ameliyat edilebilir.
Kepçe kulak düzeltilmesi için çeşitli yöntemler vardır. Kulak önünden girilerek yapılan ameliyatlar olsa da kulak arkasından yapılan ameliyatlar daha çok uygulamaktadır. Verilen kulak şekli iç ve dış dikişlerle korunmaktadır ve kulak arkasını kullanan ameliyat yöntemlerinde ameliyat izini görmek zordur. Çocukluk çağında ameliyat için genel anestezi gerekse de erişkin çağda lokal (bölgesel) anestezi ile rahatlıkla yapılabilmektedir, bu nedenle hastanın hastanede yatması gerekmemektedir.
Ameliyattan sonra hem yeni pozisyonunu korumak hem de yatarken rahatlığı sağlamak için bir hafta kadar baş bandı (bandana) kullanılmasının yararı vardır. Yapılan işe bağlı olarak birkaç gün sonra işe başlamak mümkündür.
Dış kulağın, kepçe kulağın deformitesinin dışında doğuştan gelen birçok bozukluğu vardır. Bunlar kulağın küçük olması, eklentileri olması veya hiç gelişmemesi gibi çeşitli yapılarda olabilen birçok bozukluk şeklidir. Bu bozukluklar problemin büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli aşamalarda ameliyat edilir. Kulağın hiç gelişmediği durumlarda kulak iskeletini oluşturmak için kaburga kıkırdağından veya hazır protezlerden yararlanmak gerekebilir.
Kepçe kulak problemi yapısal bir problemdir. Yani doğuştan itibaren başlamaktadır. Bebekliğin ilk yıllarında, çocukluğun ilk yıllarında görülen bir yapı bozukluğudur ve cerrahi yöntemle düzeltilebilecek bir bozukluktur.
Biz sıklıkla kepçe kulak düzeltme ameliyatını ilkokula başlamadan önce düzeltmeyi tercih ediyoruz. İlkokulda çocukların arkadaşlarının kepçe kulak diye hitap etmeleri onları okuldan soğutmaktadır. 5-6 yaş civarı bunu düzeltmek için ideal bir yaştır; ama birçok kişi bu yaşları aşıyor, lise çağında, üniversite çağında bu problemle bize müracaat ediyorlar. Bu yaşlarda genel anestezi vermeden sadece iğne ile uyuşturularak düzeltmek mümkün olmaktadır.
Bu işlem kulak arkasından yapıldığı için, ameliyat izleri kulak arkasında kaldığı için önden bakışta ya da yandan bakışta iz görülmemektedir. Burada kulağa istenilen şekil verilerek kulak hafifçe arkaya yatırılıyor ve dikkat çekiciliği azaltılıyor.
Kulağın tekrar eski şeklini alması, yeniden kulakların açılması, kepçe kulak haline gelmesi pek mümkün olan bir şey değildir. Çünkü bu ameliyat esnasında kıkırdaklara kalıcı dikişler konulmaktadır. Ancak büyük bir travmaya uğrarsa, kulak çekilirse, istenmeyen bir şey gelişirse, belki yapıda hafif bir bozulma olabilir ameliyattan sonra; ama ellenmediği durumda bu yıllarca başarıyla kalan bir ameliyat yöntemidir.