Derinin üst kısmında yüzeyel epidermis tabakasında güneş etkisiyle ,hamilelikte yükselen hormonların etkilemesi sonucu olabilir. Yaralanmalardan sonra veya yapısal nedenlerle deriye göre koyu renkli lekelenmeler oluşabilmektedir. Bunlar en çok güneş alan yüz, el, sırt gibi bölgelerde ortaya çıkar. Burada oluşan şey deride bulunan ve derinim rengini yapmaktan sorumlu olan ve Melanosit adı verilen hücrelerin yukarıda bahsedilen nedenlerle fazla miktarda boya maddesi (pigment) yapmasıdır.
Lazer ile leke tedavisi, yoğun atım Işın cihazlarından üretilen ışınlar seçilen dalga boyuna göre bu pigmet tabakasında tutularak ısı oluşturur. Bu ısı etkisi ile pigmentli alan etkilenir ve hasar görürken normal renkli deri alanı korunmuş olur. Burada esas olan pigmentin yani lekenin koyuluğuna ve deri ile olan ton farkına göre uygun ışın cinsini ve şiddetini tespit etmektir. Bu da bu işlemlerin neden konu ile ilgili bir uzman doktor tarafından yapılması gerektiğini açıklar.
Leke yok edilmesi için genellikle birkaç uygulama gerekmektedir, bazende lekenin azaltılması bile tatmin edici sonuçlar vermektedir. Temizlenen lekelerin güneş etkisi ile tekrar oluşma riski olduğundan uygulama için güneşsiz mevsim tercih edilmelidir. Özellikle esmer insanlarda güneşten korunma önem göstermektedir.
Kliniğimizde bilgisayar kontrollu ve her atımdan sonra doz kalibrasyonu yapan sistemlerle leke tedavisi başarı ile yapılmakta ve lekelerin tekrar oluşmaması için hastalar takibe alınmaktadır. Güneş koruyucuların yanısıra gerekirse pigment yapımını azaltıcı ilaçlarla desteklenmektedir.